Форум Микола Сова

Темы для публикаций и разговоров


Гумор
23 сентября 2013 Микола Сова

МОЯ УКРАЇНА
24 июля 2013 Микола Сова

Корисні поради
18 июля 2013 Микола Сова

Хоббі
26 марта 2013 Микола Сова

КОТИ і МИ
1 марта 2013 Микола Сова

Смотреть все темы

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова
Тема: Народний календар

Народний календар

«Добрими зробіть справи ваші...» 

Н
азва першого місяця осені при¬йшла з Полісся, де в цей пері¬од буйно цвіте цінна медоносна рослина — верес. У білорусів цей місяць звуть «верасєнь», у поляків — «вжесєнь»; у перекладі з литов¬ської вересень означає «місяць вере¬су», а з латиської — «місяць цвітін¬ня вересу». Сучасна назва вересня в нашому календарі закріпилася на початку минулого століття. А до того в кожному регіоні були свої «домашні» наклички. В Україні цей місяць називали, зокрема, ревуном, заревом, сівнем, бабським літом та покрійником.
У вересні на селі чи не найбільше роботи. Одна закінчується — підсту¬пає, підганяє інша. Мабуть, тому й свят у вересні було небагато.
Християни відзначають у вересні Усікновення Голови Іоанна Предтечі (Головосік), Михайла Чудотворця, Різдво Пресвятої Богородиці, Возд-виження (Здвиження).
За народними традиціями, на Головосіка (11 вересня) не можна працювати, особливо сікти чи різати будь-який круглий овоч, що формою нагадує голову. У цей день не варили і не їли борщу, картоплю варили тіль¬ки в «мундирах», гарбузи пекли, хліб 






відламували руками. Вважалося, що на Головосіка не можна також нічого рубати сокирою чи пиляти пилою. Чоловікам заборонялося голитись і навіть дивитися на себе в дзеркало, щоб не захворіти.
День Михайла Чудотворця (19 ве¬ресня) в народі називали Михайловим Чудом і намагалися в цей день не пра¬цювати, бо подейкували: щойно роз¬почнеш якесь діло, то не в силі будеш його завершити. З дня Михайла Чудотворця по селах широко відзна¬чають та організовують храмові або престольні свята. У дні храму сель-чани завжди обов'язково пригощали убогих та старців. Від Михайла почи¬нали варити питний мед («медовуху») і влаштовувати громадське розпро¬дування медівки. Тому й казали: «До Михайла й толока файна».
Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня) ще називають другою Пречистою. Цей день відкриває новий церковний рік, адже вся істо¬рія Нового заповіту починається з появи на світ маленької дівчинки, яку


назвуть престолом Бога і яка стане тими Дверима, через які з'явиться спаситель світу — Христос.
Свято Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього (27 вересня) в народі ще звуть Здвиженням. У цей день, за народни¬ми прикметами, починають відлітати у вирій птахи. Першою це робить зозуля, бо вона — ключниця вирію, за повір'ям — дивного, теплого місця десь далеко біля моря.
А от ті, хто сповідує іудаїзм, у тому числі євреї України, впродовж двох днів вересня (цьогоріч — 19—20-го) святкують Рош а-Шана — Новий рік. За переказом, у ці дні Бог відзна¬чає в Книзі життя, яка доля чекає наступного року кожного з людей:
«...кому жити і кому померти, кого чекає спокій, а кого — поневіряння, кого — благополуччя, а кого — тер¬зання, кому призначена бідність, а кому — багатство». У цей час євреям наказано проаналізувати свої вчинки за весь попередній рік і підготуватися до року, що починається. Роздумуючи про майбутнє, вони просять миру, злагоди, здоров'я. Звук шофара (бара¬нячого рогу) закликає: «Прокиньтеся ті, хто дрімає, хто витрачає відпущені роки безглуздо. Огляньте душі свої і добрими зробіть справи ваші».
Що ж до світських, професійних свят, то їх у вересні відзначають мало не щодня і навіть по кілька на день: День підприємця, День військово¬го розвідника, День танкіста, День фізкультури та спорту, День україн¬ського кіно, День працівників нафто¬вої, газової та нафтопереробної про¬мисловості, День програміста, День фармацевтичного працівника, День винахідника та раціоналізатора, День працівників лісу, День машинобудів¬ника...

З міжнародних свят у вересні від¬значаємо Міжнародний день солі¬дарності журналістів, Міжнародний день демократії, Всесвітній день туризму, Міжнародний день пере¬кладача, Міжнародний день гра¬мотності, Міжнародний день краси, Міжнародний день Інтернету та ін.
Згадаймо також, що перший день вересня є Днем знань і відкриває новий навчальний рік для школярів та студентів. А от останній день міся¬ця всі знають і шанують як іменини Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.
І наостанок, як завжди, кіль¬ка народних вересневих прикмет: «Як вересніє, то й дощик сіє»; «Чим тепліший і сухіший вересень, тим піз¬ніше прийде зима»; «Ранній відліт журавлів — на ранню весну»; «Якщо у вересні на дубах багато жолудів, чекай багато снігу перед Різдвом».®

13 сентября 2011


1




  Закрыть  
  Закрыть